Web Dizajn i Web Hosting Usluge
Pulse Media

Top 50 tutorijala za izradu i razvoj web stranica

Ako želite svladati web dizajn i izradu web stranica, i općenito sve vezano uz web development, najteže će vam biti početi, budući da na Internetu možete naći tisuće i tisuće tutorijala o različitim programskim jezicima, alatima, dizajnu, tehnikama i tehnologijama.. Kako ne biste gubili vrijeme na pretraživanje svih mogućih izvora i odluku od kuda uopće krenuti, dajemo listu tutorijala i web siteova koji vam mogu biti polazište. Dakle, ukoliko znate malo ili ništa o razvoju web stranica, pogledajte ovih 50 linkova (podijeljenih u nekoliko kategorija), kako biste konačno krenuli s učenjem.

Programski jezici

Iako je temelj weba HTML, danas postoji poprilično programskih jezika i tehnologija koje se koriste i koje bi trebalo poznavati. Sljedeći tutoriali bi vam trebali pomoći u svladavanju najpopularnijih i najčešće korištenih:

1) Complete CSS Guide: CSS, odnosno kaskadni stilovi, jednostavan su mehanizam za dodavanje stilova - fontova, boja itd. - web stranicama. Ovaj će vam tutorial pomoći da shvatite razloge za njihovu upotrebu, te svladate korišenje CSS-a.
2) Bare Bones Guide to HTML: Ukoliko ne znate od kud početi s HTML-om, preporučamo ovaj tutorijal. Ima odličnih primjera, te hrpa linkova na druge siteove koji vam također mogu pomoći u učenju.
3) XHTML Tutorial: ako nemate pojma koja je razlika između HTML-a i XHTML-a (osim u tom početnom X), samo slijedite link. Naučit ćete XHTML sintaksu i kako je možete koristiti u izradi web stranica.
4) 30 AJAX Tutorials: o AJAX-u smo već pisali, predložili smo vam i neke odlične skripte, a ovdje možete naći 30 korisnih tutorijala.
5) Java Tutorial for Beginners: kao što sam naziv kaže, ako ne znate ništa o Javi, ovo je nešto od čega možete krenuti. Uključuje i primjere koda i apleta.
6) Writing Your First PHP Script: ukoliko želite naučiti kako programirati dinamične web stranice, pogledajte ove tutorijale.
7) Learn All About Ruby on Rails: Ruby je višeplatformski jezik opće namjene i otvorenog koda, koji je postao popularan zbog svoje „čiste“ sintakse. Ovdje ćete naći linkove na brojne knjige i priručnike, kao i hrpu tutoriala koje možete koristiti u učenju.
8) Beginner’s Guide to CGI Scripting with Perl: Jasan i odlično napisao tutorijal za početnike, uz kojeg ćete sigurno svladati osnove Perla. Tutorijal možete downloadati ili ga čitati online.
9) Beginner’s Guide to Python: ovaj programski jezik kombinira nekoliko programskih paradigmi, a zbog svoje je fleksibilnosti sve popularniji. Na ovom siteu možete naći brojne tutorijale i dobro objašnjenje primjere.
10) Introduction to Web Programming: Ukoliko poznajete osnove web dizajna i programiranja, pogledajte ove četiri lekcije o programiranju za Web.
11) Firebug Tutorial: tutorijal o Firebugu i metodama za poboljšanje kodiranja.
12) Ultimate Web Development Cheat Sheet: olakšajte si život s ovim „šalabahterom“ iz CSS-a, Jave, HTML-a i svega ostaloga što treba web developeru.

Upotrebljivost i optimizacija

Ovi bi vam tutorijali trebali pomoći da napravite website koji je jednostavan za korištenje i user friendly:

13) Usability.gov: na ovom ćete websitu pronaći detaljne upute i prijedloge kako dizajnirati user friendly website.
14) Designing More Usable Websites: Ovdje biste trebali pronaći sve što ste ikada htjeli znati o upotrebljivosti (usability-ju). Alati, tutorijali, hrpa linkova na članke i websiteove koji se bave tom problematikom.
15) Weblog Usability: Top Ten Design Mistakes: znate kako ide, na greškama se uči, a pametniji uče na tuđim greškama. Ovdje ćete naći upute kako izbjeći neke (nažalost) prilično česte greške.
16) Best Practices for Speeding UpYour Website: 14 metoda koje vam mogu pomoći da se vaša stranica brže učitava te da poboljšate njezinu funkcionalnost.
17) 11 Ways to Improve Landing Pages: Landing stranica je prvo što vaši posjetitelji vide kada posjete vaš website, pa o njoj uglavnom i ovisi hoće li se zadržati. Je li uopće potrebno napomenuti koliko je bitno da ona izgleda što je bolje moguće?
18) Dive Into Accessibility: ovdje možete naučiti kako napraviti website koji je prilagođen daltonistima i ostalima sa problemima vida.
19) 5 Ways to Optimize Your Design: ukoliko ne znate previše o web dizajnu, ovdje možete naći savjete o dizajnu, contentu i navigaciji.
20) The 10 Commandments of Site Navigation: posjetitelji su razmaženi, i ukoliko ih budete zbunili kompliciranom navigacijom, u jednom će kliku napustiti vaš site. Poštujte ovih 10 pravila.
21) The Eyes Have It: kako bi svoj website učinili što preglednijim i oku ugodnim, potrebno vam je znanje o tome kako se uopće služimo očima, odnosno na koji način gledamo. Ovaj bi vam članak mogao pomoći u tome.
22) UITest: testiratje svoj site kako biste znali kako će ga vidjeti daltonisti, koliko je vrijeme učitavanja i trebate li popraviti kod.

Dizajn i sadržaj

Već smo ranije dali neke savjete za dobar dizajn i naglašavali važnost sadržaja, a sad predlažemo tutorijale kojim biste mogli poboljšati jedno i drugo:

23. The Elements of Typographic Style Applied to the Web: pretpostavljamo da ste svjesni da tipografija nije bitna samo za tiskani materijal, već je jednako bitna i za web stranicu. Ovdje ćete naći savjete o izboru fonta i organizaciji teksta na stranici.
24) Web Style Guide: odlični savjeti o grafici, tekstu i multimediji
25) All Graphic Design: ovaj je sajt odličan izvor za sve koji žele naučiti nešto o grafičkom oblikovanju, fontovima, buttonima, obradi fotografija..
26) Basics of Web Design: također hrpa korisnih linkova i tutorijala za sve koje zanima web dizajn: layout, boje, fontovi, navigacija..
27) Understanding Web Design: ukoliko se bavite grafičkim dizajnom, ovo bi vam moglo biti korisno kako biste svladati razlike između pripreme za tisak i pripreme za web. U stvari, za sve one koji žele shvatiti osnovne principe web dizajna i kreiranja web stranice.
28) Whitespace: zanimljiv tutorijal o korištenju razmaka (whitespace) kako bi se postigao željeni efekt.
29) Improving Content: Tema o kojoj smo dosta pisali: koliko god je vizualni dojam bitan, posjetitelji su tu zbog sadržaja. Članak koji bi vam mogao pomoći u pisanju zanimljivog i kvalitetnog sadržaja.
30) A Web Developers Guide to Writing Great Web Content: savjeti koji su primjenjivi bez obzira vodite li blog ili nastojite promovirati određeni proizvod.
31) How to Write Great Copy: Ukoliko ne prodajete proizvod kojeg cijeli svijet želi imati, morati ćete se potruditi kako bi potencijalni kupac postao klijent. Ovdje možete naći savjete kako pisati uvjerljive tekstove koji će prodavati ono što nudite.
32) Web Design: 15 Important Research Findings You Should Know: Na sreću, znanstvenici se ne bave samo seciranjem miševa i razvojem novih mobitela, već vam neka njihova istraživanja mogu pomoći u poboljšanju vaše web stranice.
33) Copywriting 101: još jedan odličan tutorijal na temu pisanja dobrog sadržaja. Osim toga, ovdje ćete naći i savjete za optimizaciju za tražilice te kreiranje ineresantnih naslova zbog kojih će useri otvarati vaše članke.

Općenito

Ukoliko ste apsolutni početnik po pitanjima web developmenta, količina onoga što ne znate i što tek morate napraviti može biti zastrašujuća. Ovi su siteovi izvrsan izvor korisnih informacija o raznim aspektima web-a.

34) SmartWebby: malo o svemu i svačemu vezanom uz web development. Od rada u Dreamweaveru do korištenja različitih CSS stilova.
35) WebDev How-To: detalji tutorijal o izradi web stranica, od izbora domene do stvaranja odličnog sadržaja.
36) Philip and Alex’s Guide to Web Publishing: ovdje možete nači brojne savjete o vođenju web stranice, od praćenja statistike do odabira dobrog hostinga.
37) Web Page Design for Designers: bez obzira jeste li dizajner ili programer, ovdje ćete naći nešto za sebe.
38) Web Developer’s Virtual Library: na ovom siteu možete naći baš sve: članke, forume, tutorijale, o baš svemu vezanom za web development, od programiranja do odabira softvera u kojem ćete raditi.
39) WebMonkey: odlični savjeti za svih koji se bave online poslovanjem
40) Web Developer’s Handbook: ovdje možete naći doslovno sve o web developmentu.
41) W3 Schools Web Tutorials: tutorijali o HTML-u, CSS-u, PHP-u, ASP-u..
42) Web Design Bits: tutorijali o raznim temama: programski jezici, internet marketing, web hosting..
43) The Site Wizard: također site koji pokriva sve moguće teme vezane uz web development.

Marketing i e-poslovanje:

Za kraj, popis siteova na kojima možete naći savjete kako promovirati svoj site, optimizirati ga za tražilice i slično, dakle sve što vam treba kako biste razvili svoj online posao i povećali zaradu:

44) Web Site Promotion Guide
45) A Promotion Guide
46) The Web Marketing Checklist
47) A Beginner’s Guide to SEO
48) 10 Quick Ways To Increase Conversion
49) Less Obvious Ways of Promoting Your Website
50) How to Attract Links and Increase Traffic

Vezani članci:Tagovi: , , ,
U kategoriji web dizajn, web stranice |
Napišite komentar:


Obrt Pulse Media - www.pulsemediaweb.com © 2015.
U skladu sa standardom XHTML 1.0 i CSS 2.1

pulse media blog pulse komplet web dizajn cms web hosting web alati kontakt