Web Dizajn i Web Hosting Usluge
Pulse Media

Najbolje besplatne Ajax i JavaScript skripte za web dizajnere

Priča o Ajaxu počinje i prije 2005., kada je Jesse James Garrett prvi put upotrijebio taj termin kako bi lakše imenovao više povezanih web tehnologija koje omogućuju izradu interkativnih web aplikacija. Međutim, usprkos pozornosti koju je ta kombinacija međusobno nezavisnih tehnologija izazvala kod web programera i dizajnera, čini se da mnogi i dalje koriste uvijek iste skripte, koje često možete naći kod mnogih WordPress tema i plugin-ova.

Lista koja slijedi sadrži nama najbolje besplatne skripte. Sigurni smo da ih ima još, odnosno da smo neke predvidjeli, stoga je na vama je da nam ih otkrijete, kako bi nastavili otkrivanje punog potencijala Ajax-a u izradi interaktivnih web aplikacija.

1. Lightbox 2 http://www.huddletogether.com

Lightbox 2Opis: Lightbox je jednostavna, nenametljiva (unobtrusive) skripta koja se koristi za preklapanje slika (image overlay) na stranici. Brzo se podešava i radi u svim suvremenim browserima.
Tehnologija: Prototype Framework i Scriptaculous Effects Library

2. Timeline http://simile.mit.edu/timeline

TimelineOpis: Riječ je o widgetu za vizualizaciju događaja, s kojime možete izrađivati interaktivne lente vremena. Nešto kao Google Maps, samo što služi za prikaz vremenskih podatka.Tehnologija: Ajax i DHTML.

3. Reflection.js http://cow.neondragon.net/stuff/reflection/

Reflection.jsOpis: Omogućava da dodate odraz (refleksiju) slikama na vašoj stranici, s time da možete podesiti veličinu i prozirnost odraza. Može se koristi na ikonama, avatarima… Radi u svim boljim browserima. Najzanimljivije je da ima manje od 5 KB. Tehnologija: Javascript.

4. Pie & Donut Chart http://www.amcharts.com/pie/

Pie & Donut ChartOpis: Pie & Donut je univerzalni i potpuno konfigurabilni Flash graf. Upotrebljavajući ovu skriptu, možete imati animirane ili statične grafove (pie chart) na svojoj stranici. Možete je također upotrebljavati i za stvaranje navigacijskih menua. Tehnologija: Flash

5. Plotr http://solutoire.com/plotr/

PlotrOpis: Također još jedna zanimljiva skripta za izradu grafova i općenito grafički prikaz podataka na oku ugodan način, izdana pod BSD licencom (dakle besplatna).
Tehnologija: Mochikit

6. Ajax Instant Messenger http://www.ajaxim.com/

Ajax Instant Messenger Opis: Ajax IM je klijent za slanje istovremenih poruka (instant messaging). Naravno, koristi se iz browsera, a nikakvo refresh-anje nije potrebno kako bi ova “web aplikacija” radila kako treba. Tehnologija: Ajax i Javascript.

7. Starbox http://www.nickstakenburg.com/projects/starbox/

Starbox Opis: Starbox omogućuje da bez puno muke stvarate različita polja tj zvjezdice za ocjenjivanje slika, postova, članova, i to koristeći samo jednu PNG sliku.
Tehnologija: Prototype framework.

8. Ajax Tabs Content http://www.dynamicdrive.com/

Ajax Tabs ContentOpis: Ovo je skripta koja vam omogućuje prikaz sadržaja izvučenog iz vanjskih datoteka unutar DIV-a i organiziranih putem CSS tabova. Potpuno nenametljiva, CSS i HTML bazirana skripta. Tehnologija: Ajax.

9. Drag and Drop Shopping http://demo.script.aculo.us/shop

Drag and Drop Shopping Opis: odlična drag & drop “košarica” za online trgovinu. Vaši online kupci će vam biti vrlo zahvalni na ovome jer više nema potrebe za ponovnim učitavanjem stranice nakon svakog dodavanja u košaricu. Tehnologija: Ajax.

10. Progress Bar http://www.webappers.com/progressBar/

Progress Bar Opis: Jednostavno ova skripta realizira traku napretka (progress bar) koja izgleda super i koja je pravi eye candy, a za čiju realizaciju nije korišten Flash.
Tehnologija: Ajax.

11. Thick Box http://jquery.com/demo/thickbox/

Thick Box Opis: ThickBox je widget za UI dijalog napisan u JavaScriptu, koristeći jQuery biblioteku. Njegova je funkcija prikazivanje slika, galerija slika, inline sadržaja te iframe sadržaja. Tehnologija: Javascript

12. Create Flickr Like Fields http://dbachrach.com

Create Flickr Like FieldsOpis: Pretpostavljamo da sam naziv Create Flickr Like Fields govori dovoljno sam za sebe… Za one kojima ne govori ništa radi se o tome da skripta omogućuje implementaciju polja i elemenata kao na servisu Flickr. Tehnologija: Ajax

13. jTip – A jQuery Tool Tip http://codylindley.com

jTip – A jQuery Tool Tip Opis: jTip, za razliku od Thickbox-a, vuče podatke sa servera koristeći HttpXMLRequest objekt i te podatke onda servira kao oblačić iznad teksta koji je posebno označen tj. definiran.
Tehnologija: Ajax.

14. Accordian http://demos.mootools.net/Accordion

AccordianOpis: Skripta koja će vam pomoći u stvaranju menua u kojem se polja mogu preklapati jedno preko drugog, odnosno menua u kojem će posjetitelj vidjeti jedino sadržaj odabranog polja. Tehnologija: Moo Tools Javascript Framework.

Evo i popisa ostalih, a vama prepuštamo da provjerite što sve možete dodati vašim web stranicama koristeći ove skripte:

15. Plotkit
16. Pie
17. Prototip
18. Loading XML into a page with xmlHttpRequest
19. Ajax Inline Text Edit
20. Tabbed Content Browser
21. Table Sorting Script
22. Color Sphere
23. Mapper.js
24. Live Validation
25. Draggable Content
26. Carousel
27. Multibox
28. Smooth Gallery
29. Form Style Generator
30. Auto Complete
31. Active Collab
32. Greybox
33. Ajax Poller
34. Tablekit
35. J-query Shoutbox
36. Ajax RSS Ticker.
37. Highslide
38. Slideshow Viewer
39. Mocha

Vezani članci:Tagovi: , ,
U kategoriji web dizajn, web stranice |Jedan odgovor na članak “Najbolje besplatne Ajax i JavaScript skripte za web dizajnere”

  1. Ajax tutorijali | Pulse Media je komentirao/la:

    [...] ovom smo blogu već spominjali Ajax, preporučivši neke korisne besplatne skripte koje vam mogu pomoći u izradi interaktivnih web aplikacija. Ovoga ćemo puta preporučiti neke [...]


Napišite komentar:


Obrt Pulse Media - www.pulsemediaweb.com © 2015.
U skladu sa standardom XHTML 1.0 i CSS 2.1

pulse media blog pulse komplet web dizajn cms web hosting web alati kontakt